Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

20 Μαρτίου 2015: Έκλειψη ηλίου

Σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου του έτους 2015, και ώρα 10.40 έως 12.48, έλαβε χώρα η ολική έκλειψη ηλίου, όπου η σελήνη βρέθηκε ανάμεσα στον ήλιο και την γη.

Από την Ελλάδα δεν μπορούσε να γίνει ορατή η ολική έκλειψη αφού ο δίσκος της σελήνης κάλυπτε μόλις το 1/3 του ηλιακού δίσκου. Το φαινόμενο ήταν πλήρες στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα νησιά Φερόε και την Ισλανδία.Την μερική έστω ορατή έκλειψη του ηλίου από τον ελληνικό ουρανό δυσκόλεψε η έντονη συννεφιά που επικρατούσε εκείνες τις ώρες .


Εκλείψεις γίνονται κάθε χρόνο, τουλάχιστον δύο με μέγιστο τις πέντε. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ηλιακής έκλειψης έγινε στην Κίνα 2.000 χρόνια π.Χ. Το 1178 π.Χ. αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου: «...και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα».

Kατά τη διάρκεια των εκλείψεων ακόμα και αν είναι μερικές εκλείψεις, η θερμοκρασία πέφτει αισθητά, αφού ο όγκος της Σελήνης μπλοκάρει το ηλιακό φως και άρα τη θερμότητα. Πολύ συχνά τα πουλιά αρχίζουν να κελαηδούν αφού μπερδεύονται και θεωρούν ότι νυχτώνει. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου